Navigation

Monday, May 11, 2020

Arjen hallintaa ja sen opettelua

Kortti, jossa teksti Keep glam and rock on

Onko arjen hallinta ja siirtyminen tehtävästä toiseen sinulle helppoa?

Minulle ei ainakaan.

Mielessä on monta asiaa mitä haluaisi tehdä. Mutta mistä aloittaa?
Asiaa on nyt erityisesti tullut opeteltua Koronan takia, eikä vielä suju kovin helposti.

Itsensä johtaminen


Kun työpaikka on kotona, ei ole pitkiä siirtymisiä paikasta toiseen. Aamulla siirtyminen työn tekemiseen tuntuu helpolta. Ainakin enimmäkseen.

Mitä enemmän asioita kerääntyy mieleen päivän aikana, niin keskittyminen vaikeutuu. 

Itselläni on erittäin hyvä työpiste kotona. Olen jopa saanut pöydän siivottua. Monet tekevät töitä parvekkeella, saunassa, keittiönpöydän nurkassa. Tai jopa autossa. Missä vaan on sopiva tyhjä tila.

Tämänhän pitäisi sujua suhteellisen hyvin. Etätyöskentelyn opettelua on nyt takana kaksi kuukautta. Tällä viikolla on tunne siitä, että ehkä olen oppinut jotain. Mieltä rauhoittaa myös se. että torstaina lapset menevät kouluun ja päiväkotiin. Etäkoululaisen tehtävätkin on suurimmaksi osaksi tehty siihen mennessä. Ehkä.

Päivän tehtävien suunnittelu


Tärkeää tuntuukin olevan mihin aikaan päivästä tekee mitäkin työtehtäviä. Itselleni aamupäivät ovat parhaita keskittymistä vaativiin asioihin. Kun aamulla käyttää ensin aikaa päivän suunnitteluun, muistaa tehdä tärkeimmät asiat ensin. Huomaan saman toimivan myös etäkoululaisella. 

En tiedä vaihteleeko paras ajankohta työn kannalta eri ihmisillä. Uskon että siihen kuitenkin voi jonkun verran opetella. Itselle luonteva työskentelyaika voisi olla illemmalla, mutta nyt pidän aamupäivää kaikista tehokkaimpana.

Viime viikolla tein jossain vaiheessa päivää virheen. Aloin ratkaista ohjelmointitehtävää johon olin jäänyt jumiin. Lopputuloksena oli se, että aivot menevät lopullisesti jumiin, samoin tietokone. Ja ohjelmastakin oli hävinnyt tehtävän palautusasetukset. Virheilmoituksia, ja tehtävä kaatui poikkeukseen. Ymmärrän lopulta sulkea tietokoneen. Päätän jatkaa asian parissa joku toinen päivä.

Mitä enemmän joutuu siirtymään asiasta toiseen, sitä vaikeampaa tuntuu olevan että saa jotain aikaiseksi.

Siirtyminen töistä vapaa-ajalle sujui ennen Korona-aikaa työmatkan avulla. Nyt siirtymisen pitäisi tapahtua muutamalla askeleella huoneesta toiseen. 

Joskus on vaikeaa jättää asioita kesken. Sitten kun siinä onnistuu, on erittäin vaikeaa palata tekemään samaa asiaa ja muistaa mihin vaiheeseen se on jäänyt.

Jos en mitään muuta ole oppinut, niin ainakin yhden asian. Joskus pitää vaan malttaa jättää asioita seuraavaan päivään. Nukutun yön jälkeen on taas energiaa ja ajatus toimii paremmin.


No comments:

Post a Comment

LATEST POST

The happiest country

 Hello from Finland, the happiest country in the world. Why are we so happy, and are we that happy? Maybe the answer is, that many things ar...

MOST POPULAR POSTS