Navigation

Monday, April 1, 2019

Tylsyyttä taukotilassa


Aloin viime viikolla lukemaan kirjaa "Ajatteleva johtaja". Ihan vaan mielenkiinnosta, Kirjasta löytyikin monia hyviä ajatuksia liittyen mindfulnessiin ja läsnäolemisen taitoon.

 Ajatusten innostamana tein perjantaina "tylsyystestin". Halusin kokeilla pystynkö istumaan ja juomaan kahvin, sekä syömään puuron ilman mitään virikkeitä työpaikan taukotilassa. Jätin puhelimen ulottumattomiin, enkä selannut mitään lehteä. Testini loppuvaiheessa työkaveri katsoi minua uteliaana ja kysyi: "Mitä oikein teet? Meditoitko?"

 Todellisuudessa vaan istuin tekemättä mitään ylimääräistä, mutta se tuntui itsestäkin oudolta (ja luultavasti myös näytti siltä).

"Tylsyystesti" oli tehokas tapa huomata, että on yllättävän vaikeaa tehdä vain yhtä asiaa. Multitasking oli vienyt mennessään, ja tehokkuus kadonnut sen mukana.

Huomasin, että keskittymiskykyni oli heikentynyt. Tuntui vaikealta tarttua tehtäviin asioihin. Lyhyet tehtävät onnistuivat paremmin kuin ne, johon pitäisi syventyä kunnolla. Lukemattomat keskeytykset työpäivän aikana olivat saaneet aikaan sen, että asioiden tekeminen tuntui työläältä. Asiat, jotka keskittyneenä tekisi hetkessä veivät ihan liikaa aikaa. Toinen asia oli vapaa-ajalla tulevat keskeytykset, kuten viestien ja somen tarkastaminen. Keskittyminen ja yhden asian valmiiksi tekeminen oli vaikeutunut.

En kuitenkaan ole ainoa, jolla on ongelmia keskittymisen kanssa.

"Kykymme keskittyä ja hallita mieltämme heikkenee. Tutkimuksissa on havaittu, että harhaudumme 47 prosenttia ajasta pois siitä, mitä olemme tekemässä."

Se on todella paljon. Mielellä on luontainen taipumus harhailla. Jatkuva ärsyketulva ei tee keskittymisestä helpompaa. Voiko tästä harhailusta päästä eroon?

Hyvät uutiset ovat tässä:
"Joka hetki, kun keskitymme tarkoituksellisesti, fokuksemme paranee."

Kadonnut keskittymiskyky palautuu, kun sitä harjoittaa säännöllisesti. Keskeytyksiltä ei voi välttyä, mutta on mahdollista harjoittaa omaa keskittymiskykyään ja fokuksen säilyttämistä.

Fokuksen säilyttäminen 

On yllättävän vaikeaa säilyttää fokusta, niin monet asiat kilpailevat huomiosta. Osa niistä on tärkeitä, ja osaan ei tarvitse reagoida heti.

Kirjassa puhutaan touhuaddiktiosta, ja yllättävän tutulta kuulostaa.

"Touhuaddiktiolle on luonteenomaista hallitsematon halu tehdä jotain ja haluttomuus olla tekemättä mitään. Addiktioon sisältyviin käyttäytymismalleihin kuuluu esimerkiksi sähköpostin, tekstiviestien, uutissyötteiden tai somen jatkuva tarkistaminen."

Ajan suunnittelu ja toiminta auttaa siihen, että tärkeät asiat tulevat tehdyksi. Voikin olla hydyllistä rauhoittaa tietty aika päivästä keskittyneeseen tekemiseen. Tätä ajattelin itse kokeilla. Mieli varmasti harhailee edelleen.

(Sitaatit kirjasta Ajatteleva johtaja: Hougaard, Kalajo, Ora)



No comments:

Post a Comment

LATEST POST

The happiest country

 Hello from Finland, the happiest country in the world. Why are we so happy, and are we that happy? Maybe the answer is, that many things ar...

MOST POPULAR POSTS